Ädla stenar

Ibland har man verkligen flyt och lyckas trilla över rent fantastiska tillfällen. Inte för att det där trillandet sker dagligdags men ibland så. Ett sådant tillfälle uppstod i höstas då jag blev tillfrågad om jag ville gå med på en gemmologikurs med en liten intresserad skara. Läraren verkar vara lite av en samlare i största allmänhet och ädla stenar i synnerhet. Istället för att bara hänga med näsorna i bilderböcker och utropa förtjusta Oh! och Ah! kunde vi titta på äkta vara genom hela kursen.

Vilken kurs det var! Men tänk er själva, sitta tillsammans med likasinnade och bara låta nörderierna flyta ut utan några som helst begränsningar. Att stoppa in stenarna snudd på i ögat och utropa förtjust att man ser regnbågarna! Det är inte i alla sammanhang det hade fungerat.

Från att tidigare mest varit intresserad av opaka (ogenomskinliga) stenar som jag använder mig av i mina smycken har nu en fascination för transparenta stenar väckts. Sådär så jag kan komma på mig själv med att vara så sugen på att titta närmare på en smaragd, bara för att se hur den ser ut i sin struktur. Hur ser slipningen ut, är den bra eller har man valt fel form? Möter facetterna varandra eller är det en nybörjare som har slipat?

Nu är det tyvärr inte så att jag har en näve smaragder hemma som jag kan sitta och klappa på. Får vackert börja skaffa mig ett eget litet lager som jag kan ta fram ibland och titta på. Som ni kan förstå är det en riktig budgethobby men någonstans måste man börja, eller hur!?

Jag tänkte att vi kunde titta lite närmare på några av våra transparenta stenar tillsammans med de jag använder i mina smycken. Lägg till en och annan rolig historia från kursen och blanda med kända stenar och smycken och jag tror vi har en vinnande kombo. Bara att hänga med!