Ametist

Bild lånad från pixabay

Ametist, som är den lila varianten av kvarts och den högst värderade medlemmen i kvartsfamiljen, är en sten jag ofta återkommer till. Jag var helt övertygad om att jag hade skrivit ett inlägg om den men insåg att inte gjort det. Vad kul att få skriva om den!

Det lustiga är att lila är ingen favoritfärg hos mig och har aldrig varit. Inte för att jag inte tycker om den utan att den inte tilltalat mig så mycket. När det kommer till stenar är det en helt annan femma. Då kan jag hitta mig själv ståendes och klappa på de lila stenarna. Vilket jag förvisso gör med många stenar men det är en annan historia.

Ametist kan ha många olika nyanser av lila, allt från ljust lila till riktigt djupt purpurlila. Den kan vara både transparent och opak (ogenomskinlig, även om vi fortsättningsvis kommer prata om den transparenta varianten). Den kan också ha gula partier och då kallas den för Ametrin eftersom det är en mix av ametist och Citrin som är gul.

Djupt purpurlila ametister med bra klarhet är inte vanliga ens i mindre storlekar, och i lite större storlekar kan de vara riktigt kostsamma. Ju intensivare och djupare färgen på en ametist är, desto svårare är det att hitta en sten utan orenheter. Därför är ametister av riktigt fin färgkvalitet sällan så stora som de lite mer ljusa.

Med andra ord tillhör den stenen jag köpte på stenmässan förra året inte den ligan. Den kostade 30 kr och hade både inneslutningar och bruna partier. Den är dock väldigt lärorik att titta på, som ett exempel på hur de inte ska se ut om de tingar ett högre pris.

Ametisten är månadssten för februari och för den som tror på kristallernas påverkan på oss sägs den fungera mot huvudvärk och vid sömnproblem. Den bärs många gånger som en skyddande amulett mot negativitet och stress. Den ska också stärka vår intuition och andliga närvaro.

Flera av er sitter säkert här och vill ha en förklaring till varför ametisten förekommer en del i den katolska kyrkan och som biskopens sten. Det är ju så klart för att stenen ansågs uppmuntra celibat, kyskhet och symbolisera fromhet, det gjorde att den hade en given plats i den katolska kyrkans utsmyckningar.

Det finns även vinglas gjorda av ametist och det av den enkla anledningen att den ansågs motverka fylla. Dess grekiska namn ”amethystos” betyder ”inte drucken”. Min spontana tanke är att det är synd att man inte springer på sådana vinglas men det är knappast troligt då de gjordes på de gamla grekernas tid. Jag kan tänka mig att de skulle vara fantastiskt vackra.