Bergslagssten

Ring i silver och Bergsslagssten gjord av Silvermasken

I helgen skaffade jag mig en ny bekantskap. Bland alla fossiler, lådor med råsten och glittriga pärlor träffade jag på Bergslagssten för första gången. Den kallas också Bergsslagsslagg för det är precis vad den är, en slaggprodukt från järnmalmsutvinningen. Då behöver vi förvisso gå ändå tillbaka till runt 1700-talet och den tekniken man använde för att utvinna järn då. Slaggen bildas i tillräckligt höga temperaturer i ugnarna och i den snabba avkylningen bildar mineralen som fanns i malmen en glasliknande massa. Beroende på vilka mineral som finns i blir det olika färger på slaggen men de vanligaste färgerna verkar vara blå och gröna nyanser. Och vilka blåa nyanser och mönster sedan! Min goda vän och jag förlorade oss helt i lådan med dessa vackra stenar som förde tankarna till surfvågor och salta bad. Och vilken skillnad det kan vara på hur man väljer att slipa stenarna! Likadan sten hittade vi hos en annan försäljare men där hade man bara slipat i den vanliga ovala formen och det var inte alls samma liv i stenarna som där vi först såg dem.

När vi stod där och fingrade på de oregelbundet slipade stenarna berättade försäljaren att de själva varit och plockat stenarna i Mellansverige. Sedan slipas de och tas med på mässor. I USA är de tydligen väldigt glada i Bergslagssten som är en väldigt exotisk sten för dem. Hon berättade om ett tillfälle då de hade flera japaner på besök som handlade. Så fort de öppnade dagen efter kom de och köpte på sig ett lass till av den vackra svenska stenen.

Åker man upp till Bergslagen ska den vara ganska vanlig som byggmaterial från förr och man kan hitta dem i grunder till gamla hus och andra byggnader. Inte ett jättevanligt användningsområde för stenar man använder i smycken.

Efter modigt övervägande plockade jag på mig tre stenar i härligt oregelbundna former. De ska bli fokusstenar i ett armband som kommer andas hav, salta bad och sommar. Nu ska bara design tas fram, matchande pärlor letas upp vilket kan bli en lång process men så småningom kan ni hålla utkik i en blogg nära er.

Detta är inlägg 36 av 100 i inititiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 5 mars 2017.