De tre lådorna

Att ge sig ut i världen och köpa ädelstenar till riktiga rövarpriser är inte alltid så lätt som man kan tro, snarare tvärtom. Läraren på kursen har varit runt på många ställen i världen och handlat sten men sedan vet han precis hur han ska göra också. Ett blåbär som en själv hade inte haft en chans men någonstans ska väl övning ge färdighet tänker jag. I Sverige är det kanske inte riktigt lika utbrett, om man handlar från seriösa företag men det kan ändå vara bra att vara lite

Vi fick höra att om man är utomlands och tittar på stenar finns det tre lådor. Den första de tar fram när man frågar innehåller inga praktexemplar. Medan man står där och inser det, om man har tur, har de iakttagit dig för att avgöra hur kunnig du är. Om du då står och fipplar med luppen och inte vet vad du tittar efter tar de fram den andra lådan. Den innehåller dåliga stenar som är jättedyra. Eftersom du har visat att du är ett riktigt blåbär säljer de på dig en massa skräp till hutlösa priser. En lurad turist till, klappat och klart.

Om du å andra sidan vet hur du ska hantera pincett och lupp, undersöker stenarna och säger till dem att det inte är något att ha, då tar de fram den tredje lådan. Det är i den de fina stenarna finns till skapliga priser. Ungefär som att klara sig vidare i flera steg i ett datorspel. När du väl har kommit dit är det bara att upprätthålla din nyfunna image och ta fram den sten eller stenarna du vill ha.

Efter det prutar du tillräckligt mycket men ändå inte så att du retar stenhandlaren på dig. Är du svensk kan du väl oftast ta i från tårna och ändå inte vara i närheten av någon förlamande ilska från säljaren men med lite tränings ska väl det också lösa sig.

Detta är inlägg 43 av 100 i inititiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 5 mars 2017.