Fem favoriter till

Nu är det dags igen för fem favoriter men den här gången ska vi titta på transparenta stenar, alltså genomskinliga. Förra gången gick vi igenom fem opaka stenar, även om det var väldigt svårt att bara ta med fem och vem vet, jag kanske gör en lista på fem nya opaka stenar om ett tag. Det är ju ändå jag som bestämmer här på bloggen.

Tidigare var kunskaperna inom de transparenta stenarna smått begränsade. Det gick väl lite utanför det man fått sig till livs genom Den försvunna diamanten men det var inget att skryta med direkt. Sedan kursen har det blivit ändring på den fronten och jag kan slänga mig med flera namn på fantastiska stenar.

-Peridot

En vacker sten som är grön, ibland gulgrön och förekommer också mot det brunaktiga hållet. En favorit hos mig länge och jag har också hunnit göra några smycken med Peridot, dock inte någon av de som finns i webbshoppen idag. Jag har tidigare hört att det skulle vara Cleopatras favoritsten men när jag har läst på lite verkade det som Cleopatra hade en smaragdsamling och man misstänker att en del av de stenar som skulle vara smaragder i själva verket var Peridot. Det har ju hänt förut att man förväxlat stenar, det finns flera exempel i historien på det men mer om det en annan gång.

 

-Smaragd

Också en grön sten men denna har jag inte jobbat med då den ligger i en helt annat prisklass än pysselfröken kan jobba med. Här har vi i alla fall en sten som alltid är grön, den kan man lita på! Vad den också har är inneslutningar, sk. gardens. Det är små hålrum i stenen som uppstår när den bildas. Dessa kan man se när man tittar med lupp och tittar man på en sten som ska vara en smaragd och den inte har några inneslutningar ska man nog vara lite försiktig. De små håligheterna fylls ofta med en slags olja och det är anledningen till att man inte ska diska eller göra något annat i vatten med sin smaragdring. Om man nu skulle få för sig det helt plötsligt.

En av deltagarna i kursen hade en himla spännande historia om en smaragd men den spar vi till en annan gång annars blir detta inlägg alldeles för långt.

-Rökkvarts

Här har vi en sten som ligger i prisklassen en annan har råd med. Detta är en variant på bergskristallen men den är då i bruna nyanser. Ni märker att de bruna stenarna finns med här också! En väldigt vacker sten om ni frågan mig och den går faktiskt att hitta i våra trakter. En god vän till mig har hittat en borta i skogarna här som han låtit slipa.

-Iolit

Här har vi spännande stenar vill jag lova! Det sägs att vikingarna använde den för att navigera på sina resor på haven. När solen faller i en viss riktning på den är den blå, annars är den ganska färglös eller ljusblå så det gäller att ha koll på riktningen om man ska slipa stenen. Detta är en förhållandevis billig sten och ett bra alternativ till de dyrare blå stenarna.

 

-Turmalin

Det här är en riktig bubblare hos mig. Kände inte till den innan jag gick kursen men nu har det blivit en riktig favorit. En fantastiskt vacker sten som finns i alla möjliga färger och det är heller inte ovanligt med flera färger i en kristall. Exempel på det har vi i vattenmelonturmalinen som har en röd kärna med ett yttre grönt lager.  Namnet turmalin anses härstamma från singalesiskans ord turmali som betyder blandad och det kan man verkligen säga att den här stenen lever upp till.

När det är dags att slipa en råsten i kursen är det just en turmalin som ligger och väntar på mig.

Detta är inlägg 32 av 100 i inititiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 5 mars 2017.