Äkta vara

För en tid sedan tog jag upp det här med vilka material jag använder. Fler än en gång har jag tänkt att jag kanske begränsar mig lite väl mycket när jag bara vill använda material från naturen, med få undantag. Metalldelar borträknat då men där är jag också lite kinkig och vill att det ska vara bra och hållbart.

Det finns väldigt många som gör jättefina smycken och jag tänker ibland att jag ska göra likadana. Men så tittar jag lite närmre och ser att det är plast i många av detaljerna och då finner jag mig alltid stå kvar vid min ståndpunkt. Eftersom det sitter så starkt i mig har jag insett att det är så det får vara, jag måste ju göra smycken enligt min övertygelse, annars blir det inte bra och jag kommer inte bli lika nöjd.

Ett skäl som väger väldigt tungt är att det håller bättre. Om jag har lagt ner en massa arbete på ett smycke vill jag inte att det ska börja färga av sig eller flagna efter ett tag. Speciellt de där smyckena som tagit mig timmar att göra. Ett annat skäl är att det finns så mycket vackert i naturen att jag kan stå och häpna över en sten med de mest fantastiska färger och mönster och liksom inte riktigt få ihop att det är skapat av naturen. Vad ska vi med plast till då när naturen överglänser flera gånger om?

Eftersom jag vet att jag är lite ensam i detta har jag full förståelse för att man använder andra material, det blir lite lättare då om inte annat. Det var med den inställningen jag gjorde inköp inför en smyckeskurs jag hade för ett par år sedan. Deltagarna ska inte behöva bli lika begränsade som jag vad gäller material och jag köpte in lite andra pärlor än de jag brukar ha hemma. Allt lades ner i lådor och ställdes ut på bordet och sedan var det bara att ta det man vill ha så räknade vi ihop vad alla skulle betala efteråt.

Jag var helt övertygad om att lådan med plastpärlor skulle gå åt. Är ju massa roliga färger och former på dem så varför inte? Efter kursen kunde jag bara konstatera att inte en enda deltagare hade tagit pärlor från plastlådan och jag fick vackert åka hem med dem igen. Kan bara komma till slutsatsen att det är fler än jag som tycker om naturmaterial.

Kom ihåg påskerbjudandet som ger er 20% rabatt på smycken i webbshoppen. Läs mer om erbjudandet här.

Detta är inlägg 41 av 100 i inititiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 5 mars 2017.