Hantverk

Detta ska ju ändå föreställa en smyckesblogg så låt mig ta tillfället att presentera Creamy Lady. Ett smycke som är så långt ifrån det industrialiserade löpande bandet som det möjligen går att komma. Det här är något som är så fantastiskt roligt att göra men samtidigt tar otroligt lång tid, kräver en massa tålamod och pigga ögon.

Fokusstenen är en mossagat och det är den som anger tonen för hela smycket. Jag jobbar utifrån att resten av smycket ska gå i de färger stenen har. Att verka i någon form av harmoni och samtidigt höja varandra. Om armbandet bara skulle gå i grönt och vitt skulle det upplevas lite platt och trist. Därför får jag ta in en tredje färg, minst. Här valde jag att ta in en komplementfärg till den gröna eftersom jag ville komma ifrån det platta förutsägbara. Det hela får en släng av glamour i guldfärgen som jag också lagt in. Bara för att man gjort ett bra färgval är man inte hemma. Ånej, när man jobbar med pärlbroderi måste man också jobba med höjd och struktur på pärlorna, annars är du där igen med det platta. Åtminstone tycker jag det.

Okej, då har vi pratat färg, struktur, form och höjd. Mönstret då kanske du undrar? Precis, gäller att vara lite klurig där också. Blir det alltför strikt och förutsägbart blir det trist igen. Om du tittar på armbandet kan du se att de båda sidorna om fokusstenen inte är likadana. Istället jag har jobbat med former och färger som kommer igen fast på ett lite annat sätt. Allt för att det inte ska bli förutsägbart men samtidigt balanserat. Har jag en färg på ena sidan går den igen på den andra. Likaså färgerna. Men i princip aldrig på samma ställe.

Som du kanske redan gissat är det här inte ett smycke man snyter ur näsan en fredag kväll, efter bloggsurfarrundan. Efter att jag har bestämt hur modellen ska se ut börjar jag med fokusstenen. Limmar den och väntar. Sedan infattar jag den med pärlor så den hålls på plats, precis som man gör när man infattar stenen i en silverring. Sedan måste jag gå ifrån och klura hur nästa steg ska se ut.

Det är när vi vill vinna tid som vi förlorar den som mest.

När jag kommit på hur jag ska fortsätta sätter jag igång och broderar. Bara för att sedan behöva gå ifrån igen och tänka ut hur nästa steg ska se ut. Så håller det på, dag ut och dag in. Tills jag till slut har klurat ut hela smyckets utseende.

Nästa gång tror jag att jag ska försöka skissa upp hela smycket med en gång så får vi se hur det går. Kan inte lova att slutresultatet blir som på skissen men det kan vara värt ett försök.

 

Du vet väl att du hittar nästan alla smycken i min webshop? Välkommen in till www.daybreakcraft.se och titta!