Smaragddiadem

Drottning Sonja av Norge

Som vi har funderat kring tidigare kan smycken vara fantastiska historiebärare och just kungliga smycken har den fördelen att deras historia är lite väldokumenterad än en annans rubinring som ligger och samlar damm-”från någon släkting, kommer inte ihåg vad mormor sa om den.”

Den svenska kungafamiljen har faktiskt i jämförelse med andra kungahus en mycket omfattande samling juveler. Det beror främst på drottning Josefina som var gift med kung Oskar I. Hennes farmor Joséphine var gemål till Napoleon och en av världens mäktigaste man på den tiden det begav sig. Genom Joséphine hamnade många ovärderliga smycken i Sverige och medan en del har vandrat vidare till både Norge och Danmark genom giftermål har vi fortfarande många kvar i Sverige.

Det norska kungahusets praktsmycke som består av ett smaragddiadem med tillhörande halsband, brosch och armband är ett exempel på smycken som tillhörde drottning Josefina. Smyckena härstammar från Napoleons epok och det tidiga 1800-talet och är gjort av den franske hovjuveleraren Bapst. Drottning Josefina ärvde det av sin syster Amelia av Leuchtenberg, senare grevinna av Brasilien. Smyckena testamenterades vidare och hamnade så småningom hos prinsessan Ingeborg. När andra världskriget bröt ut var Ingeborg en mycket utsatt person med släktingar i flera av de länder som tyskarna invaderade. Bland annat bodde prinsessan Ingeborgs och prins Carls dotter Märtha i Norge och efter en dramatisk flykt över svenska gränsen bestämdes det att Märta och hennes tre barn skulle fly vidare till USA. Ingeborgs barnbarn Astrid har berättat att hennes morföräldrar tog farväl av dem på Stockholms centralstation och oron var så klart stor över att de aldrig skulle se varandra igen. Då gav Ingeborg sin dotter ett paket och sa till henne att skulle det bli kris skulle hon sälja det.

I paketet låg kejsarinnan Joséphines smaragddiadem och som tur var behövde Märtha aldrig sälja det. Efter att hon återvänt till Norge 1945 använde hon det många gånger fram till sin död 1954.

Detta är inlägg 61 av 100 i inititiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 5 mars 2017.