Kungliga smycken

Drottning Josefina

Historia är ett ämne som är väldigt intressant och ett av de få jag hade högt betyg i när jag gick i skolan. Historia kan man se som en saga men till skillnad från en uppdiktad saga har alla berättelserna från dåtid faktiskt hänt. Jag kan stå och fingra på en kolonn som kejsar Ceasar också stått och fingrat på när det begav sig och det är en svindlande tanke om ni frågar mig.

När min man och jag är ute på vägarna brukar vi titta efter slott. Har vi något i närheten dit vi ska eller utefter vägen svänger vi gärna av och går in och tittar. Det har gjort att vi har fått oss en duvning i vår egna historia på gamla dar och då med fokus på våra kungar och drottningar.

Om man är en smula intresserad av smycken, och det är ju vi som hänger här inne, är den kungliga skattkammaren verkligen något att gotta sig i. Hörs ju på namnet om inte annat. Många av dagens smycken håller inte alltid så länge men när det kommer till den här kistan snackar vi en helt annan hållbarhet och många av smyckena är historiebärare av rang. Förutom spännande historia är de också gjorda med vackra och ibland sällsynta stenar och vi kommer kräva djupare bland dessa dyrgripar längre fram på bloggen.

Är du intresserad av smyckeshistoria och befinner dig i Stockholm i helgen är det bara att gratulera. Då har du möjlighet att gå på en föreläsning av Fil dr Göran Alm, f.d chef för Bernadottebiblioteket med titeln ”Snabbkurs i smyckeshistoria.”

Drottning Victoria

Smycken har alltid haft en förmåga att locka, hänföra och förföra. Med utgångspunkt i kvinnoporträtt i Svenska statens porträttsamling berättar Fil. dr Göran Alm om smyckehistoria från renässans till nutid.

Göran utgår från de porträtt som finns på våra drottningar under tidsramen från 1500-talet till idag. Drottningarna ville, precis som vilken annan person som helst, framstå som en modern men framför allt modemedveten person och genom att titta på dessa porträtt kan man få en bra bild över hur smyckeshistoriens utveckling har sett ut de senaste 500 åren.

Hade jag kunnat ta mig till Stockholm hade jag definitivt lagt beslag på en biljett. För dig som är intresserad finns det mer att läsa här.

Detta är inlägg 26 av 100 i inititiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 5 mars 2017.