Ungdomens källa

Äntligen, som vi har väntat! Och det var i Boston det hände, kom ihåg det. Det är nämligen forskare på Harvard Medical School i Boston som har upptäckt ungdomens källa. De har identifierat en molekyl (NAD+) som gör det möjligt att förhindra och även dra tillbaka ålderstecken i dna hos möss. Inte nog med det, den skyddar även mot framtida åldrande. Och efter mössen kommer människan, det är sedan gammalt och vi behöver inte vänta så länge. Inom ett år anser forskarna att det kan bli aktuellt att testa på människor.

Det är inte utan att jag kommer att tänka på en Fantomen jag läste när jag var liten flicksnärta. I den träffade han en underskön prinsessa som påminner lite om Snövits styvmoder i det avseendet att skönheten var det allra viktigaste. Så viktig att hon hade lyckats ingå en deal med en gammal hagga, eller någon annan hemsk figur, att hon skulle få behålla ungdomens skönhet. Enda kruxet var att hon inte fick bli kär, då skulle allt vara förlorat. Prinsessan höll ut och lyckades hålla sig borta från kärlek i 300 år men när hon stötte på Fantomen var det kört. Alla vet att Fantomen är kär i sin Diana, prinsessan fick korgen och förvandlades snabbt till ett skinntorrt skelett med hud och ögon, innan hon pulveriserades.

Om man tänker att hon har varit fantastiskt vacker i 300 år kan det ändå inte uppväga att behöva se sina nära gå bort en efter en. Det borde till slut bli ganska ensamt och tråkigt tänker jag. Fast inte vet jag, detta är mitt första liv vad jag kan minnas så jag kan ju inte utge mig för att vara en expert på något vis.

Man kan säkert göra mycket gott med den upptäckten. Hjälpa människor med sjukdomar till bättre livskvalitet eller rent av stoppa sjukdomsförlopp, möjligheterna är säkert oändliga och det är bara vår kunskap som sätter gränserna. För även om man kanske ska vara lite sunt kritisk till nya saker kan man samtidigt inte förkasta allt nytt. Titta bara på tåget, kroppen blev ju inte jättekonstig av att färdas i över 30 km/h. Frågan är väl snarare hur vi ska hantera alla nya upptäckter vi gör och om vi kan hantera det.

När jag berättade om det nya avslöjandet för stora killen säger han skeptiskt: toppen, då kan alla leva för evigt…? Helt klart en sund kommentar om du frågar mig. Mammahjärtat blir lite extra varmt, sådär som det kan bli när det goda och förnuftiga i barnen plötslig blixtrar till.

Men skulle man kunna få bara ett litet piller mot de där långa hårstråna som plötsligt växer ut på hakan, eller mot de annalkande åderbråcken tro?

 

Detta är inlägg 30 av 100 i inititiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 5 mars 2017.