Kvinnliga förebilder

Ibland fastnar vi i gamla strukturer och uppfattningar och tar de för sanningar. Som om det alltid behöver vara så. Som tur är finns de också de som höjer sin röst för att ifrågasätta varför det är som det är. Att det är olika förutsättningar för kvinnor och män är inget nytt under solen och vi har kommit olika långt med jobbet att minska skillnaderna. Visst, vän av ordning hävdar att det är skillnad på män och kvinnor och det är väl en rackarns tur säger jag! Naturligtvis är det inte det vi talar om i det här fallet utan vi talar om att man ges olika förutsättningar, som att få olika lön för lika arbete.

Eller som när amerikanska magasinet Allicance Wake utsåg årets åkare, årets magiker och årets rookie och alla var män. Den enda kvinnan som uppmärksammades var Angelika Schriber som blev årets rumpa. Just det, ni läste rätt.

Jag hänger ju inte allra mest i wakeboardsvängen så jag har inte örnkoll men jag tycker det är bra att de som har det uppmärksammar detta. Det finns inte många tjejer i sporten och det är något som bland annat Hallifornia vill ändra på genom att ha med fler kvinnliga förebilder för tjejerna som kanske går och funderar på att testa. Detta året satsar de på att ha med 40% kvinnliga förebilder och vi håller tummarna för att de lyckas.

Bakom filmen står wakeboardstjärnan Caroline Djupsjö som har tagit upp kampen mot sexismen inom sporten och vill inspirera unga tjejer. Hon tycker inte det är OK att få en smäll i rumpan av domare eller få höra att hon tyvärr inte får samma lön som manliga åkare för att hon är kvinna. Om ni frågar mig tycker jag hon verkar högst vettig!

Detta är inlägg 69 av 100 i inititiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 5 mars 2017.