Mål

I dessa tider är det inte bara summeringar som ska göras, lika viktigt är det också att blicka framåt och sätta upp mål. Det är väl rent av ännu mer i ropet den här tiden på året, nu ska alla bli både en smalare och bättre version av sig själva jämfört med tidigare år.

Ett nytt oskrivet blad som 2018 kommer med känns ju onekligen som ett tillfälle man vill ta vara på. Även om man faktiskt kan ta vilken sketen tisdag som helst och bestämma att man vill spotta upp sig och satsa hårdare på att nå sina mål.

SMARTA

Något som jag försöker tänka på när det gäller att sätta mål är att använda sig av SMARTA mål. Kortfattat handlar det om att målen ska vara Specifika, Mätbara, Accepterade, Realistiska och Tidssatta eller Tidsbundna. För visst har vi alla stått lite salongsberusade på nyårsafton och lovat både sig själv och hela festen guld och gröna skogar. Att de sedan kanske är alldeles på tok för högt satta eller för flummiga så man inte har en sportslig chans att uppnå dem är en annan femma. I vardagens kranka blekhet veckan efter blir det tydligt och man får vackert tugga i sig ännu ett misslyckande.

Inspirerande? Inte ett dugg. Och det är väl ändå det vi vill bli av våra mål, inspirerade? Därför försöker jag undvika den fällan. Då är det roligare att sätta mål som är lite utanför comfort zone så att man måste anstränga sig för att klara det. Göra annorlunda för gör man inte det är det kört. Lätt och tydligt när det kommer till träning som exempel. Att anmäla sig till Göteborgsvarvet när man bara kan springa 2 km innan man behöver stanna och stoppa tillbaka lungorna i kroppen igen innebär att man måste lägga om kurs mot den man varit inne på innan.

När det kommer till företaget försöker jag tänka så också. Det ska vara tydliga mål, jag ska veta när jag uppnått dem och det ska vara tydligt när de ska vara uppnådda. För detta året har det blivit att jag har tre mål som gäller för hela året. Sedan tänker jag dela upp delmål för varje månad och dessa ska vara klart kopplade till de tre övergripande.

Årsmål

Det finns ett omsättningsmål. Inte helt oväntat eftersom vi pratar företag. Inga direkta siffror utan jämfört mot året innan. För att nå detta har jag mål på hur många marknader jag ska vara med på. Nu när jag provat lite och lyssnat runt vet jag bättre vad det är för slags marknader som passar mina smycken.

Att utveckla mitt fotograferande är också ett mål. Det hänger ihop med att det är en viktig del av företagets marknadsföring. Och en viktig del av mig och något jag skulle vilja arbeta mer med i framtiden. För att lyckas med detta är det mer övning och utbildning som gäller. Jo jag vet, det är ett ganska flummigt mål men jag vet hur jag ska mäta det.

Tredje målet handlar om att ha en regelbunden aktivitet här på bloggen. Då räknas inte ett inlägg i månaden. Att skriva och använda mina bilder för att illustrera är något jag tycker är väldigt roligt. Det jag behöver göra är att strukturera upp aktiviteten bättre, ha bättre framförhållning/planering och hitta något sätt att komma runt de där dagarna när jag inte har någon inspiration till en text. Som det här inlägget till exempel. Innan jag satte fingrarna på tangentbordet trodde jag det skulle bli ett kort inlägg med några rader där jag bara skulle delge mina årsmål lite snabbt och enkelt. Som ni kan ser blev det lite mer än så.

Med det är det väl bara att kicka igång härligheten och ta stora tuggor av 2018. Hoppas ni vill hänga med!

 

Du vet väl att du hittar nästan alla smycken i min webshop? Välkommen in till www.daybreakcraft.se och titta!