Prokastinera

Att skjuta upp saker som ska göras till senare har vi väl gjort lite till mans i alla tider. När man väl slagit sig ner i soffan kommer man på att man skulle slängt in en tvätt. Eller att man borde gjort det där ärendet efter jobbet innan man åkte hem. Fast idag är man ju så trött, bäst att skjuta på ärendet till en annan dag. För vad vet jag, nästa torsdag kanske jag får värsta feelingen och kan inte tänka mig något mer inspirerande än att köpa regnbyxor till dagis. Eller beställa nya nummerplåtar till bilen.

Som om den dagen skulle komma.

Alla känner väl igen sig i uppsatsskrivningen i skolan. Man har oceaner av tid, snudd på oändligt och det är fritt fram att lägga upp arbetet som man vill och göra ordentliga efterforskningar. För den här gången ska man minsann börja i tid och jobba planerat. Utan stress i små väl avvägda portioner ändå in till två dagar innan inlämningstiden går ut. Då kan man titta igenom allt, rätta till saker som inte ser bra ut och lämna in en dag i förväg. Utan att få stressryckningar i överläppen och drömma om att man missar tåget tio gånger varje natt.

Förr sa man att man inte började i tid, att man drog ut på det, gjorde allt i sista stund eller att man helt enkelt var lat. Nu för tiden har det dykt upp ett nytt snoffsigt ord som förklarar företeelsen: Prokastinera.

Ordet i sig är förmodligen inte alls nytt men jag har inte hört det användas förrän för några månader sedan. Nu tycker jag att jag springer på det hela tiden, alla slänger sig med det och jag undrar i mitt stilla sinne om jag missat någon lektion på Youtube eller någon annan cool kanal?

Hur som helst sitter jag i soffan och prokastinerar utav bara sjutton. Borde gjort en massa viktiga saker och skulle alla viktiga saker mot förmodan ta slut skulle jag i alla fall kunnat dammsuga. Istället sitter jag och tycker lite synd om mig själv med en svullen fot och en blåsa som inte vill bli torr och sluta åbäka sig. Jag får helt enkelt skjuta upp världsfreden till en annan dag när det är lättare att gå.