Häxor

Förmodligen är jag sist på bollen även där men å andra sidan är jag en ganska flitig poddlyssnare vid det här laget och gör vad jag kan för att komma ikapp. Tycker jag hittar nya poddar varje vecka vilket gör att jag letar febrilt efter bra lyssnartillfällen. I veckan hade jag ett perfekt sådant när jag skulle transportspringa hem efter att ha lämnat bilen på verkstaden. Då snackar vi långpass vilket är som gjort för ett lite längre poddavsnitt.

Den senaste podden jag upptäckt är Värvet och där valde jag en intervju med Camilla Läckberg som släppte sin nya bok Häxan i fredags. Jag följer henne inte direkt i sociala medier annat än att jag stöter på henne emellanåt, precis som alla andra förmodligen gör. Det var hur som helst riktigt roligt att lyssna på henne och jag tror att jag fick en lite annan bild av Camilla jämfört med den som media gärna visar upp.

Med arbetet med sin nya bok har hon börjat fundera kring vilka kvinnor som har definierats som häxor genom tiderna. Hur det många gånger har varit starka kvinnor som vågat utmana förlegade normer och därför har fått utstå mycket hat och motstånd, så även idag. Slutsatsen är att med tanke på vad det är för personer som blivit kallade häxor är det bland det finaste man kan bli kallad. De tillhör en skara inspiratörer och personer att se upp till och därför har Camilla valt att under tio veckor lyfta kvinnor på sin Instagram som tillhör denna skara och det är inget dåligt gäng hon hittills har tagit med som #Veckanshäxa. In och kika och låt dig inspireras av modiga, starka kvinnor som har vågat förändra och göra det de tror på.

När hon inte skriver bästsäljande deckare om Fjällbacka hinner hon med att skriva barnböcker och texter till en och annan hitlåt. Ändå verkar hon ha lite tid över och då är hon inte sämre än att hon startar upp ett riskkapitalbolag.

När man skriver om Camilla är det inte utan att man får stirra sin egen ineffektivitet i vitögat ett långt ögonblick. Inte en endaste hitlåt har man lyckats klämma ur sig och då har man ju ändå haft ett par år på sig. Vad göra? Det näst bästa: läsa en bok någon annan skrivit och fortsätta inspireras av alla fantastiskt duktiga och drivna människor vi har runt omkring oss.

Detta är inlägg 35 av 100 i inititiativet #Blogg100 som går ut på att skriva ett blogginlägg om dagen med start den 5 mars 2017.